Produkt

I en bransch som i hög grad bidrar till klimatförändring inser vi hur viktiga våra val är. Vårt åtagande för människor, planet och produkter driver oss att konfrontera den grymma verkligheten: modeindustrin är en stor källa till föroreningar. Genom att erkänna vår del i det här har vi tagit en ordentlig titt på våra materialval och påbörjat övergången till mer hållbara material.

Vår materialstrategi fokuserar på att köpa in alla material – naturliga, syntetiska och djurbaserade – med miljömässiga och sociala överväganden. Oavsett om det handlar om att titta på miljöcertifieringar, överensstämmelse med vår etiska uppförandekod eller kemikalieanvändningen i vår leveranskedja, strävar vi hela tiden efter att förbättra våra produktionssätt och öka vår användning av hållbara material.

Vi definierar våra mer hållbara material som fibrer och råmaterial som ger konsekvent minskad påverkan för klimat, natur och människor jämfört med konventionella motsvarigheter. Vidare bryter vi ned och kategoriserar våra material i vanliga, ansvarsfulla och innovation, för mer information om det här ämnet och för att se vad vi klassificerar under varje rubrik, se vår Hunkemöller Material Manual.

Så här använder vi våra mer hållbara material

Josefina

Under 2021 bestämde vi oss för att designa vår mest hållbara BH hittills. Under 2022 presenterade vi kollektionen Josefina, vår första kollektion tillverkad av minst 50 % återvunnet innehåll. Med tanke på att en BH kan bestå av upp till femtio delar, är det en ganska bra bedrift. Under 2023 släppte vi vår utvecklade Josefina-kollektion, nu med en bioförbättrad kupa tillverkad av minst 30 % ekologiska material och med skikt av 100 % återvunnen polyester.

PRISVINNARE GRÖN PRODUKT 2023 – WIES

Vår prisvinnande Wies-kapselkollektion är det naturliga nästa steget på vägen mot ett mer miljövänligt sätt att tillverka underkläder. Med den här kollektionen utmanade vi oss själva i att konstruera om vår BH genom att använda olika komponenter tillverkade av återvunna material tillsammans med att använda naturliga färger. Det resulterade i vår mycket populära vadderade BH av 52 % återvunnet material.

Våra mer Hållbara Material

ECOVERO-viskos

Viskos är en cellulosafiber tillverkad av upplöst trämassa. Viskosfibrer märkta LENZING™ ECOVERO™ kommer från certifierade och kontrollerade träkällor och tillverkas med betydligt mindre fossil energianvändning och vatten än vanlig viskos och är certifierad med internationellt erkända EU Ecolabel för textilprodukter (licensnr. AT/016/001). Den här märkningen för miljömässigt framstående egenskaper tilldelas endast produkter och tjänster som har en betydligt lägre miljömässig påverkan under hela sin livscykel: från råmaterialanskaffning, till produktion, distribution och kassering. Från 2024 kommer alla våra viskosmaterial från mer hållbara material, vilket innebär att vi mest använder LENZING™ ECOVERO™-viskos. LENZING™ och ECOVERO™ är varumärken för Lenzing AG.

Bambuviskos

Viskos är en cellulosafiber tillverkad av upplöst trämassa. Vi försöker alltid köpa in mer hållbar viskos, av den anledningen använder vi också bambu. Det är världen mest snabbväxande vedartade växt och kräver vanligtvis inte gödningsmedel eller bevattning för att växa. Vi försäkrar oss om att det råmaterial som används för att skapa bambuviskosfibrer kommer från ansvarsfullt skötta skogar för att säkerställa att vår bambuviskos är ett mer hållbart val än att använda konventionell viskos

Återvunna material

Vi använder återvunna material som polyester, nylon, elastan och plast i många av våra produkter. Vi certifierar alla våra återvunna material. Det ger oss en försäkran om i vilken utsträckning våra produkter och material återvinns. Genom att använda återvunna material bevarar vi jordens naturresurser genom att använda avfall.

Better Cotton-medlemskap

Hunkemöller är en stolt medlem i Better Cotton. Better Cottons uppdrag är att hjälpa bomullsintressenter att överleva och växa, samtidigt som miljön skyddas och återställs. Better Cotton köps in via ett system av massbalansering och går inte fysiskt att spåra till slutprodukter. Vi har åtagit oss att anskaffa 100 % av vår bomull som Better Cotton, återvunnen bomull eller ekologisk bomull.

Förpackningsmaterial

Våra Together Tomorrow-hängetiketter är tillverkade av återvunnet papper och vårt syfte är att utöka användningen av återvunnet papper till våra övriga hängetiketter, kartonger, skyltar, parfymaskar och papperskrokar i framtiden. Vi prioriterar användningen av certifierad återvunnen plast när det är möjligt i våra förpackningar. För närvarande är våra galgar i butik tillverkade av återvunnen plast och vi samlar även in galgar från våra butiker i 3 länder för återvinning. Alla våra plastpåsar som används för våra produkter är tillverkade av återvunnen plast, vi arbetar mot att öka detta genom att utöka användningen av våra återvunna påsar i våra förpaketerade plastpåsar och e-handelsförpackningar.

Kemikaliehantering

De färger och andra kemikalier vi använder för att tillverka våra kläder kan ha en skadlig effekt på människor och miljö om de inte används och kontrolleras på rätt sätt. Vi arbetar med en RSL (Restricted Substances List) som våra leverantörer måste följa. För att säkerställa efterlevnad av vår RSL testar oberoende laboratorier regelbundet våra produkter